Wanneer je jouw meterkast opent, zie je hier een flinke installatie hangen. Indien het een oude installatie betreft, zie je daarnaast ronde, witten stoppen. In nieuwbouwwoningen of huizen die recent verbouwd zijn, is vaak een groepenkast met schakelaars aanwezig. De verschillende groepen zorgen ervoor dat de stroom verdeeld wordt over jouw woning. Iedere groep is voorzien van een schakelaar. Daarnaast tref je ook een aardlekschakelaar aan in jouw meterkast. En dan is er ook nog de hoofdzekering. Het gebruik van een hoofdzekering is namelijk noodzakelijk. Waarom? Dat vertellen we jou in deze tekst.
Wat is een hoofdzekering?
Heb je niet of nauwelijks kennis van elektra? Dan doet de term ‘hoofdzekering’ vast en zeker geen belletje rinkelen bij jou. Daarom vertellen we je hier eerst in het kort wat een hoofdzekering precies is. Dit onderdeel van jouw elektrische installatie zorgt ervoor dat de stroom op een veilig manier in de groepenkast terechtkomt. Je kunt een hoofdzekering dus eigenlijk zien als een soort extra beveiliging. De hoofdzekering maakt het namelijk mogelijk om elektrische apparaten in huis te gebruiken zonder dat je gevaar loopt. Daarbij komt dat de hoofdzekering bijvoorbeeld ook de kans op brand verkleint.
Extra of grotere hoofdzekering
We kijken er tegenwoordig niet raar meer van op wanneer een groepenkast meerdere hoofdzekeringen bevat. Hoe meer hoofdzekeringen er aanwezig zijn, des te veiliger de installatie is. Is er bij jou nog maar één hoofdzekering aanwezig? Dan kan de stroom geregeld uitvallen. Dit komt doordat er te veel vermogen van een groep gevraagd wordt. Om dit probleem te verhelpen, kun je een extra hoofdzekering plaatsen. Zodoende wordt de stroom verdeeld over meerdere zekeringen, waardoor jouw groepen zonder problemen kunnen voldoen aan de stroomvraag. Je kunt er echter ook voor kiezen om de huidige hoofdzekering te vervangen door een groter exmpelaar. In dat geval voorkom je ook dat hoofdzekering er constant uitvliegt.