Heeft u geen kaas gegeten van elektra? Dan heeft u ongetwijfeld geen idee hoe uw groepenkast in elkaar zit. Toch weet u waarschijnlijk wel dat de stroom via verschillende groepen verdeeld wordt over uw woning. Groepen zijn inderdaad een belangrijk onderdeel van uw meterkast, maar dit geldt ook voor de aardlekschakelaar. Veel mensen hebben alleen geen idee wat deze schakelaar is, laat staan wat het nut is van deze schakelaar. In deze tekst vertellen wij u alles wat u moet weten over de aardlekschakelaar.
Wat is een aardlekschakelaar?
Voordat we u kunnen vertellen waarvoor de aardlekschakelaar is, moet u eerst weten wat dit voor een schakelaar is. In feite is het niet meer dan een soort hendeltje die over verschillende groepen is geplaatst. Op één zo’n schakelaar zijn maximaal vier groepen van uw meterkast aangesloten. Is er sprake van lekstroom? Dan treedt deze schakelaar in werking. Deze slaat om zodra er lekstroom wordt waargenomen. Gevolg hiervan is dat alle groepen achter deze schakelaar uitgeschakeld worden. Is er slechts één aardlekschakelaar aanwezig? Dan wordt de complete elektrische installatie spanningsloos.
Wat is lekstroom?
We haalden hierboven al aan dat een aardlekschakelaar omslaat als er lekstroom wordt waargenomen. Veel mensen hebben alleen geen idee wat lekstroom precies is. We spreken van lekstroom als er sprake is van een onderbreking in de stroomkring. Dit is het geval als minder stroom de elektrische installatie binnenkomt dan er uitgaat. Lekstroom kan op verschillende manieren ontstaan. Zo treedt dit probleem bijvoorbeeld op als de elektra in aanraking komt met water. Lekstroom kan ook veroorzaakt worden door beschadiging van de kabels van een elektrisch apparaat.
Het gevaar van lekstroom
Als er sprake is van lekstroom wordt de aardlekschakelaar geactiveerd. Veel mensen denken daarom dat deze stroom niet gevaarlijk is. Dit is een misvatting. Er schuilen namelijk wel degelijk gevaren in lekstroom. Wordt het probleem veroorzaakt door een mankement aan de bedrading van een elektrisch apparaat? Dan kan deze onder stroom komen te staan. Als er een aardlekschakelaar aanwezig is, kunt u zelf nooit onder stroom komen te staan. Dit onderdeel maakt de installatie immers spanningsloos. Ontbreekt er een aardlekschakelaar? Dan kunt u geëlektrocuteerd worden als u bijvoorbeeld een apparaat aanraakt als er sprake is van lekstroom.
Doe een beroep op een elektricien voor een aardlekschakelaar
Sinds 1975 is het verplicht om een nieuw of aangepaste elektrische installatie te voorzien van een aardlekschakelaar. De kans is dan ook groot dat er in uw groepenkast reeds zo’n schakelaar aanwezig is. Bent u van plan uw groepenkast uit te breiden? Zorg er dan altijd voor dat er voor deze groep een aardlekschakelaar aanwezig is. Zijn er op iedere aardlekschakelaar in de huidige installatie al vier groepen aangesloten? Schakel dan een elektricien in. Hij kan uw groepenkast uitbreiden en direct een schakelaar toevoegen aan uw meterkast. Zodoende weet u zeker dat u naderhand veilig stroom kunt gebruiken in huis.