Bedrading voor elektra aanleggen in uw woning kan nodig zijn om verschillende redenen. Misschien wilt u simpelweg een nieuw lichtpunt of een stopcontact ergens in huis aanbrengen. Of misschien wilt u zelfs een compleet nieuwe groep in de groepenkast laten aanleggen. Wat de reden ook is. Het aanleggen van bedrading verloopt altijd volgens een vaste procedure. Wanneer u de taak uitbesteedt aan een elektricien dan zal de professional deze procedure aanhouden. Ook als u zelf de bedrading in uw woning wil aanleggen moeten dezelfde regels aangehouden worden. Om u te helpen zijn hier een aantal richtlijnen.
Vanuit groepenkast of centraaldoos aanleggen
Afhankelijk van het doel van de aan te leggen bedrading is het beginpunt de groepenkast of centraaldoos. Wilt u op een nieuwe plek in de woning een stopcontact plaatsen dan begint u bij de centraaldoos. Is de bedoeling echter om een nieuwe groep in de groepenkast aan te leggen dan moet de bedrading vanuit dit punt beginnen. Elektriciteit in uw woning loopt namelijk vanuit de groepenkast naar verschillende vertrekken en monden daar uit in een centraaldoos. Vanuit dit verdeelpunt loopt bedrading naar de verschillende lichtpunten, schakelaars en stopcontacten.
Nieuw stopcontact plaatsen
Het proces om een nieuw stopcontact te plaatsen is ongeveer als volgt. Als eerste tekent u uit hoe je van plan bent de bedrading in de woning aan te leggen. Hierbij is het belangrijk dat u goed weet waar elektriciteitsdraden en leidingen in de muren lopen. De volgende stap is namelijk het gat voor het stopcontact uitboren met een dozenboor en sleuven maken met een elektrische sleuvenfrees. Door deze sleuf legt u de bedrading voor het stopcontact aan. Het liefste doet u dit in zo recht mogelijke lijnen met zo min mogelijk bochten. Is de nieuwe bedrading eenmaal aangelegd dan doet u er goed aan om alles nog een keer te laten controleren door een elektricien. U kunt natuurlijk ook het hele proces aan de vakman overlaten.